Enigma Otiliei, de George Călinescu

Al doilea și ultimul roman cu intelectuali despre care voi scrie. Din fericire au fost doar două. Ce pot să spun despre roman este că e scris de G. Călinescu. Știți voi, criticul literar. Aparent scrie și romane, pentru că el crede că un critic este superior unui scriitor, având, în același timp, și toate calitățile de creație ale scriitorilor. Probabil ce o să scriu eu azi nu e foarte bun, pentru că m-a enervat la culme romanul ăsta.

Enigma Otiliei este un roman interbelic, despre intrigile familiilor de burghezi din perioada pre-primul razboi mondial. Toată acțiunea este construită în jurul lui moș Costache, un nene avar, cu avere. Un alt personaj este Felix, personajul care pornește tot firul epic. Orfan, Felix vine la unchiul său, Costache, pentru a trăi cu el și a-și termina studiile la facultatea de Medicină. În casa unchiului, Felix o întâlnește pe Otilia, tot o orfană, care trăia în casa lui Costache și pe care acesta avea de gând să o adopte (deși nu o adoptă niciodată). De aici intrăm pe două planuri narative.

Primul este planul dragostei, în care Felix se îndrăgostește de Otilia, pentru ca aceasta să îl refuze pe motiv că „nu și-a terminat studiile” și să plece cu Pascalopol, un nene pe la 50 de ani, dar care era rafinat și un adevărat gentleman. Cel de-al doilea plan îl reprezintă moștenirea pe care moș Costache o va lăsa și cui. Aici intră în joc familia Tulea, condusă de sora lui Costache, Aglae Tulea. Pe tema moștenirii se duce o luptă, pe cât de tragică, pe atât de comică, în care cei din familia Tulea încearcă să îl facă pe Costache să moară ca să pună mâna pe avere, în timp ce încearcă să îl convingă să nu îi lase averea Otiliei. Averea lui Costache este luată, până la urmă, de Simion, un tânăr care este căsătorit cu fiica cea mare a Aglaei, acesta luând banii lui Costache chiar din patul în care acesta zăcea, paralizat, șocul respectiv cauzând și moartea lui Costache.

Un roman destul de întortocheat, nu? Copii mor în Somalia, alții își iau cazmale în cap și tot ceea ce le pasă altora e de banii de sub saltea.Oricum, nu am prea multe de spus despre acțiune. Ea ilustrează dramele prin care trece burghezia, clasa bună a oamenilor. Hai să discutăm un pic despre personaje.

Felix este văzut ca singurul personaj al romanului care evoluează, intelectual și sentimental. El ajunge de la a fi un viitor student la medicină, la a deveni un doctor de renume ce se căsătorește cu o femeie care îl introduce în cercuri influente. Relația lui Felix cu Otilia este următoarea: Felix se îndrăgostește de ea, ea eventual se îndrăgostește de el, ea nu are chef de el pentru că nu crede că cineva de vârsta ei ar putea să o înțeleagă și fuge la cineva uuun pic mai bătrân și mai influent, la Pascalopol, care avea doar 50 de ani. Felix vede în Otilia expresia feminității, aceasta fiind jucăușă, spontană și imprevizibilă. Toate aceste însușiri o fac pe Otilia misterioasă, și pentru că, cum știm cu toții, misterul atrage, Felix se îndrăgostește de ea. Scena culminantă în relația lor mi-a adus aminte de scena din Romanul adolescentului miop al lui Eliade. Otilia vine la Felix în pat și îi propune acestuia ca ei doi să trăiască împreună ca soț și soție, dar nu căsătoriți legal. Felix, băiat la 20 de ani, cu o tipă „subțirică, blondă, cu bucle în păr” stând lângă el în pat, alege, evident, să nu îi facă nimic. În dimineața următoare, când se trezește, Otilia nu mai era lângă el. Scena din Romanul adolescentului miop este cea în care adolescentul refuză să trăiască cu fata cu care era sigur că va trăi o viață fericită, pentru a se duce în Rusia și a deveni filozof.

Otilia este, putem spune, personajul principal al romanului. Ea ne este caracterizată prin ochii celorlalți din jurul ei și prin ochii naratorului omniscient. Ea este descrisă ca fiind o tânără impulsivă, spontană, tinzând să facă orice vrea ea, oricând. Camera ei este dezordonată, ca cea a unui adolescent. Îi manipulează pe ceilalți, fiind conștientă de puterea ei, în a face ceea ce vrea ea. Ceea ce văd eu în Otilia este mister. Doar atât. O dată ce dai la o partea perdeaua de fum care o înconjoară vei găsi doar o puștoaică răsfățată, cu câteva idealuri de viață pe care nu le va putea aplica niciodată, pentru că nu se pot aplica în viața reală. Este dezordonată și tot restul pentru că oamenii din jurul ei i-au permis lucrul ăsta. Singurul lucu bun pe care îl face Otilia este să îi ofere ceva frumos lui Costache și să îi ofere un ideal lui Felix. Felix, văzând în ea idealul feminității, ajunge să aibă o imagine idilică despre dragoste și cum acaesta ar trebui să fie. El s-a îndrăgostit de imaginea Otiliei, de ceea ce Otilia reprezenta, nu de ceea ce Otilia era. Așa cum ni se povestește în ultimul capitol, când Felix și Pascalopol se întâlnesc, iar Pascalopol îi arată o fotografie a Otiliei (care între timp îl părăsise și plecase în America), Felix nu o mai recunoaște pe Otilia, văzând în ea doar „urme” ale ceea ce ea era. Astfel, Otilia ca un simbol este bine conturată, pe când Otilia, femeia, este o femeie profitoare, care face ceea ce poate pentru a-și asigra un trai bun.

De ce e ăsta un roman balzacian? Pentru că are tema orfanilor în ea (atât Otilia cât și Felix sunt orfani), tema moștenirii (fam. Tulea și moș Costache) și tema dragostei, explicată mai sus. Ah, de asemenea, e un roman obiectiv, naratorul fiind omniscient și narând la persoana a IIIa.

Wiz out.

P.S.: Personajul meu preferat din roman a fost Simion, pentru că era comic. El face orice pentru a pune mâna pe bani, chiar și în clipa în care devine grotesc, luând banii de sub salteaua unui om paralizat.

Advertisements

2 thoughts on “Enigma Otiliei, de George Călinescu”

  1. Nu intervin cu rautate, da’ vezi ca asa-zisul personaj preferat despre zici este avocatul Stanica Ratiu 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s