Mara, de Ioan Slavici

Aici o să încep mai din scurt și o să arate mai mult a comentariu, îmi cer scuze, încă încerc să îmi pun ideile în ordine în cap. Sunt curios însă cât înseamnă 2-3 pagini în cuvinte. Teoretic are în jur de 25 de rânduri, deci, după logica de text la engleză ar fi în jur de 250*3 750 de cuvinte. E bine, aparent, că ceea ce scriu pe blog ar avea loc în referatele de la română. Deși, din nou, la examene în general nu ești încurajat să gândești diferit de normă.

Mara e un roman interesant din câteva puncte de vedere care atunci erau noi, ca orice alte capodopere pe care trebuie să le studiem. De ce nu studiem operele pe care le-au scris după aceea, când au avut timp să se îmbunătățească? La fel era și la Ion. Ion, primul roman obiectiv din literatura română, omg, omg. De ce nu citim al doilea? Al trilea? Al 69-lea? E ca și cum ai pune oamenii să se uite la prima pictură a lui Van Gogh și să realizeze cât de bun a fost omul ăla toată viața lui, în loc să îi pui să se uite la ceva ce a făcut după ce a evoluat. Mara e un roman tradițional. Asta înseamnă că seamănă un pic cu filmele de copii, pentru că, în final (mai puțin o moarte) totul se termină cu bine. De-a lungul romanului veți vedea oameni care fac diverse lucruri, în scopuri personale, lucruri pe care un moralist le-ar blama, dar toate situațiile ajung să se încheie cu bine.

Mara e o tanti de la țară care avea 2 copii (și era mai mult sau mai puțin săracă). E o văduvă care trebuie să își crească singură copiii. Pe copii îi cheamă Trică și Persida. Dar tanti asta e un pic avară ea așa. Din fericire, și după cum spune și prietenul profei mele de română, Manolescu, Mara e prima „femeie capitalistă dintr-un roman românesc”. Asta înseamnă, pe scurt, că tanti făcea afaceri. În termeni moderni, făcea barter între trei orașe, unul din el fiind Aradul. Lua lucruri din localitatea sa și încă o localitate și le distribuia în Arad, iar la întoarcere făcea invers, luând lucruri din Arad pentru a le vinde în satul ei. În sat vindea pe un pod, mașinilor care treceau pe acolo. Ni se spune, de altfel, că, nu asemănător comercianților noștri din piețe, ea nu se întorcea niciodată cu marfă acasă, preferând să vândă cu profit mic decât deloc.

Lăsând un pic povestea la o parte, sunt curios de ce, față de Țara Românească sau Moldova, Transilvania a avut parte de o literatură atât de prolifică? Ion se întâmpla în Transilvania, la fel și Mara și altele care nu îmi vin acum în cap. Cred că are de-a face cu asuprirea lor. Ori asta, ori sunt, pur și simplu, mai artistici ca restul românilor. Bine, din punct de vedere cultural trebuie admis că ei au avut cea mai mare legătură cu occidentul. În Țara Românească aveai influențe de la cine? De la bulgari. Iar în Moldova de la ruși, basarabeni și ucrainieni. Iar primii doi nu prea ies din țară.

Oricum, Călinescu spunea că romanul trebuia să se numească „Copii Marei”, întrucât acțiunea este centrată nu asupra Marei, ci asupra Persidei și a lui Trică, deși nu în egală măsură. Nu sunt de acord cu asta, pentru că, deși Mara apare doar în 4 capitole din 18 parcă, toată lumea copiilor este influențată de Mara, iar Persida este doar o Mară mai mică. Scenariul este simplu. Evident, e DRAGOSTE la mijloc. Persida se îndrăgostește de un puști pe nume Națl, care era neamț. Iar pentru că Persida era cu Capuleții și Națl cu Montague-ii, ajung să se omoa…ah, nu. Ăla e alt roman. Piesă de teatru de fapt. Oricum. Da, dragoste interzisă, faimiliile nu sunt de acord etc, povestea obișnuită. Oricum, ei pleacă în minunata Vienă (pentru că e scris pe vremea când puteai să ieși din țară), fac un copil numit Petrișor și vin înapoi în .ro. Toată lumea, văzând copilul, îi iartă, cele două familii se împacă și totul e bine. Mai puțin un nebun numit Bandi care îl omoară pe tatăl lui Națl, numit Hubar.

Deși Mara este numele romanului, eu cred că Persida este personajului principal. O să trec peste modurile de caracterizare și o să mă axez pe nume. Persida este o Mara mai mică, din toate indicațiile din timpul romanului, fapte și gânduri. Dar, de asemenea, eu cred că numele Persidei este legat de Perseu, eroul din Grecia Antică. Asemenea lui Perseu, și Persida trebuie să plece într-o călătorie din cauza unui păcat care îi este reproșat (în cazul lui Perseu era faptul că nu a oferit un cal la un banchet organizat de cel care îi voia mama), apoi în călătorie se întâmplă un fapt care o va exonera de tot ceea ce a făcut (pentru Perseu omorârea Medusei, pentru Persida copilul), urmată de întoarcerea eroinei în orașul natal unde este iertată. Un alt nume interesant este cel al Aegidiei, maica care a avut grijă de Persida când a fost trimisă la mânăstire de Mara. Aici etimologia numelui este evidentă, Aegis fiind latinescul pentru scut, așa cum maica Aegidia este ca un scut pentru Persida împotriva lucrurilor rele de afară, din afara mânăstirii.

Cam atât am de spus despre Mara. Hmmm…aproape 900 de cuvinte. Cu tot cu opinii. Fără alea probabil că am mai puțin decât trebuie. Next – Morometzii.

Wiz out.

Advertisements

8 thoughts on “Mara, de Ioan Slavici”

    1. Iti multumesc pentru comentariu si sper ca daca iti va pica asta la BAC (considerand ca nu ai dat BAC-ul inca) sa scrii ceea ce crezi despre ea cu argumente, nu doar ceea ce e scris in cartile de comentarii. Succes!

  1. Deci,scuze pentru exprimare.Demonul creatiei nu m-a pandit pe la coltisorul dark al sufletelului meu->eram in lipsa de idei mai nebunatice decat comment-urile de pe Facebook gen ” 🙂 😀 “.Eu vroiam sa zic ca asemenea carti sunt frustrante.”Mara” mi-a aratat faptul ca urasc sa aud povesti despre fete triste cu vise neimplinite.E ca si cand vad intr-un film fete mai comune decat cele ale cubului.Mi se pare ca singura idee interesanta a romanului este aceea ca societatea este un fel de grup care te judeca si ce doreste sa-ti limiteze orizonturile daca aacestea se intind dincolo decat “gardurile gospodariei tale”.Nu imi plac cartile traditionaliste pentru ca prezinta o viata banala si plictisitoare.De ce as citit ceva de care-ncerc sa scap?E un paradox ce da dovada de prostie sau masochism.Ori ambele la pachet.Si mai e un lucrusor ce e un detaliu ,dar ar putea fi un detaliu destul de important.Cineva care implineste luna urmatoare 15 ani nu poate da B.A.C.-ul daca n-a promovat 12 clase. 🙂 🙂 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s