Mr norwell & Jonathan strange

Mr norwell & Jonathan strange

                                    De Suzana Clark

 

 

Aceasta este una din cartile mele preferate, cu care am copilarit. Pot spune ca Suzana Clark este una din cele mai bune romanciere din lume.

Romanul prezina micutul oras York prin anii 1800 si readuce aminte cititorului de anii 1400 – 1600. Actiunea prezinta o lume plina de magie(la propriu), in care consiliul magilor sunt confruntati cu o problema. Magia nu mai fusese practicata in Anglia din anii 1600. Acestia intrebandu-se daca mai exista, dau de MR Norwell si de ucenicul sau Jonathan Strange. Consiliul ii cere celui amintit mai sus sa le demonstreze puterile sale. Zis si facut :

Magul ii aduna pe toti locuitorii Yorkului intr-o catedrala veche impodobita de gargoulli si alte numeroase statui. Deodata cerul devine mov spre negru shi toate statuile prind viata si incep sa voarbeasca despre cele petrecute de-a lungul a 200 de ani , din momentul in care au fost create. Ca niste suflete nevinovate inchise intr-o inchisoare ce constituia propriul lor corp , statuile povestesc, gemand, si unele chiar plangand toate crimele savarsite in catedrala. Disperate ca nu au putut face nimic acestea repeta aproape mecanic , unele intr-o engleza stricata,altele intr-o latina veche odioasele omoruri si violuri din catedrala.

Unii dintre voi ,poate ca deja va ganditi : “aoleo iar vine asta cu chestii deastea de ‘nerds’ shi ‘geeks’” dar vreau sa va marturisesc un lucru: este una din cele 2 carti care au putut sa ma sperie.

Vreau sa va spun ca am trecut abia prin cele 100 de pagini ale cartii, aceasta avand 895 de formatul DEX-ului. Vi-o recomand sa o cititi chiar daca sunteti sau nu rabdatori , pentru ca merita.

 

P.S. nu am mentionat ca Jonathan Strange practica pe ascuns magia neagra sau Liktinigcum in limba magilor. Nu voi dezvalui finalul , si credeti-ma nu este ce va asteptati . Voi spune doar ca in sfarsit are loc o batalie epica intre bine si rau.

 

By Epsilon

Advertisements

One thought on “Mr norwell & Jonathan strange”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s